Skocz do zawartości

Gabinet Zabiegowo - Diagnostyczny ?

gabinet zabiegowy gabinet zabiegowy diagnostyczny

73 odpowiedzi w tym temacie

#61 mik

Rezydent

• Świadczeniodawcy DOW NFZ
  • 193 Postów:

Napisano 13 kwiecień 2012 - 09:50

Wyświetl postUżytkownik mirko dnia 12 kwiecień 2012 - 12:23 napisał

W Zarządzeniu nr 29/2011/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 14.06.2011 w rozdziale 3 par.8 mowa jest o konieczności posiadania gabinetu diagnostyczno-zabiegowego, reszta wg mnie jest nadinterpretacją naszego Oddziału(że nie może to być gabinet POZ,że godziny gabinetu muszą być takie same jak godziny poradni itd.)

Chciałabym tylko zwrócić uwagę ,że teraz pracujemy z Zarządzeniem nr 81/2011, Zarządzenie 29 /2011 już nie obowiązuje ,
ale § 8 nie zmienił się .

#62 mirko

Rezydent

• 92 Postów:

Napisano 13 kwiecień 2012 - 09:56

Wyświetl postUżytkownik NowyDwor dnia 13 kwiecień 2012 - 08:08 napisał

Witam! Bardzo proszę o nie nadinterpretowywanie "kompleksowości udzielania świadczeń". Kompleksowość nie oznacza jednoczasowości udzielania określonych świadczeń, ale zapewnienie pacjentowi dostępu do świadczeń gwarantowanych czy też określonej diagnostyki np. przez umowy podwykonawcze. Dlaczego podnosicie Państwo kwestię gabinetu zabiegowego tak rygorystycznie dopiero teraz gdy jesteśmy już w trakcie kontraktowania. Taka interpretacja gabinetu zabiegowego wymaga odrębnych gabinetów dla każdej poradni ( czyli co - przebudowujemy przychodnię?) lub stworzenie odrębnego gabinetu dla potrzeb poradni specjalistycznych i zarejestrowanie go w rejestrze wojewody. Poza tym nie wszystkie świadczenia zabiegowe przebiegają z naruszeniem ciągłości tkanek.
Zgadzam się z NowymDworem,że jest to daleko idąca interpretacja(p.Danuta kolejny raz powołuje się nie na OWU tylko interpretację dyrektora Dzięgielowskiego).Poza tym brak gabinetu zabiegowego przez cały okres działania poradni nie narusza kompleksowości(wykonam procedurę,ale nie dzisiaj)tylko ewentualnie dostępność,ale wtedy należałoby zapytać o kolejki oczekujących(czy to nie narusza dostępności(wykonanie usługi za tydzień,miesiąc czy rok).Dletego uważam,że w razie jakiegoś ewentualnego odwołania od decyzji ta interpretacja się nie utrzyma.

#63 gth

Praktykant

• 5 Postów:

Napisano 13 kwiecień 2012 - 13:57

a ja mam takie pytanie: jeśli w poradni ginekologiczno-położniczej wykonujemy procedury, których nie ma w załączniku nr 3 do rozp MZ, to znaczy, że nie potrzebujemy gabinetu diagnostyczno-zabiegowego?

i jeszcze pytanko co do polisy OC: wystarczy mieć podpisaną do końca roku czy trzeba podpisać nową, ważną przez cały okres obowiązywania umowy?

Użytkownik gth edytował ten post 13 kwiecień 2012 - 14:10

#64 Serapis

Rezydent

• 411 Postów:

Napisano 13 kwiecień 2012 - 15:19

Dopuszczalne jest składanie oświadczenia że piolisa zostanie zawarta na cały okres obowiązywania umowy.
Ja zastanawiam się czy przy utrudnieniach pt wyłączany portaj, otwierające sie kilka minut zakładki, aktualizacje itp w ogóle bedziemy w stanie zaktualizować dane.

#65 Magik Złota Rączka

Rezydent

• 139 Postów:
  • Miejscowość:Brak adresu zamieszkania

Napisano 18 kwiecień 2012 - 07:34

Wyświetl postUżytkownik Magik Złota Rączka dnia 05 kwiecień 2012 - 09:13 napisał

Ale za wykazanie w miejscu są 4 punkty, a w lokalizacji 3 punkty. Jeden punkt, a u kogoś może zaważyć o otrzymaniu lub nie kontraktu. Jak będziecie odpowiadać w ankiecie?
Wykazując gabinet zabiegowy w zasobach poradni automatycznie na wydruku pojawia nam się w części "VI. SZCZEGÓŁY OFERTY" zwrot "w miejscu". W ankiecie damy "w lokalizacji" i jest lekka rozbieżność.

Użytkownik Magik Złota Rączka edytował ten post 18 kwiecień 2012 - 07:38

#66 Serapis

Rezydent

• 411 Postów:

Napisano 18 kwiecień 2012 - 07:56

niemal tak lekka jak słynna "kropeczka"

#67 Magik Złota Rączka

Rezydent

• 139 Postów:

Napisano 18 kwiecień 2012 - 11:53

Wyświetl postUżytkownik Serapis dnia 18 kwiecień 2012 - 07:56 napisał

niemal tak lekka jak słynna "kropeczka"
Dzwoniąc do NFZ dowiedziałem się, że gabinet wykazujemy normalnie w zasobach tak jak sprzęt.

Co do ankiety dajemy "w miejscu" jeśli wejście do zabiegowego jest bezpośrednio z gabinetu. W lokalizacji zaznaczamy jeśli pacjent musi opuścić gabinet.

P.S. http://www.prw.pl/articles/view/21596

Użytkownik Magik Złota Rączka edytował ten post 18 kwiecień 2012 - 11:53

#68 Johnnie

Stażysta

• 34 Postów:

Napisano 18 kwiecień 2012 - 14:19

to znaczy że ma zostać w komórce na wydruku że jest w miejscu a na ankiecie może być już w lokalizacji?

#69 3302430

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 18 kwiecień 2012 - 15:34

a jak już jesteśmy przy sprzęcie, to jeśli część sprzętu obowiązuje do 31.08.2012 i ma go nie być w nowej ofercie, to znaczy, że mam wygenerować plik ssx2 z datą od 01.09.2012 czy może zostać data 17.04.2012?

#70 Monika0408

Dyrektor

• 677 Postów:
  • Imię: Monika
  • Nazwisko: Idzik-Słobodzian
  • Miejscowość:Dzierżoniów

Napisano 18 kwiecień 2012 - 16:14

1.09.2012

#71 Johnnie

Stażysta

• 34 Postów:

Napisano 18 kwiecień 2012 - 16:32

Pomóżcie proszę: jak wykazać w ofercie gabinet w lokalizacji? Ankieta - w lokalizacji, a w SOPie przypisany do komórki jako sprzęt???, tylko wtedy na wydruku jest w zasobach komórki jako "w miejscu"???

#72 Magik Złota Rączka

Rezydent

• 139 Postów:

Napisano 19 kwiecień 2012 - 09:40

Wyświetl postUżytkownik Johnnie dnia 18 kwiecień 2012 - 16:32 napisał

Pomóżcie proszę: jak wykazać w ofercie gabinet w lokalizacji? Ankieta - w lokalizacji, a w SOPie przypisany do komórki jako sprzęt???, tylko wtedy na wydruku jest w zasobach komórki jako "w miejscu"???
Ja w zasobach poradni wykazuje gabinet, a w ankiecie uściślam czy jest w miejscu czy w lokalizacji. Najlepiej zadzwoń do komisji i na pewno Ci wszystko wytłumaczą.

#73 Julia

Rezydent

• 156 Postów:
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 19 kwiecień 2012 - 10:02

Co do ankiety dajemy "w miejscu" jeśli wejście do zabiegowego jest bezpośrednio z gabinetu. W lokalizacji zaznaczamy jeśli pacjent musi opuścić gabinet.

Tak z ciekawości to skąd taka interpretacja kiedy zabiegowy jest w miejscu a kiedy w lokalizacji ? Bo prawdę mówiąc sama komisja w NFZ nie wiedziała jak podejść do tego tematu......

#74 Magik Złota Rączka

Rezydent

• 139 Postów:

Napisano 19 kwiecień 2012 - 10:47

Tak mi powiedziano w komisji i wydaje mi się to logiczne. W tej chwili już nic ciekawszego raczej nie wymyślę i w swoich ofertach tak będę zaznaczał.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych