Skocz do zawartości

Smi - Dokumenty Formalno-Prawne

35 odpowiedzi w tym temacie

#21 Mirek54

Dyrektor

• Świadczeniodawcy DOW NFZ
  • 1322 Postów:
  • Miejscowość:Legnica

Napisano 11 październik 2010 - 21:14

Wyświetl postUżytkownik Komarek dnia 11 październik 2010 - 20:26 napisał

Ja uważam, że w przypadku IPL lub ISPL wystarczy wpis DIL-owski ale już nasza prawniczka ma zdanie odrębne :P
W zarządzeniu 49/2010/DSOZ, par. 13 punkcie 1: podpunkty 3) i 4) wg niej są rozdzielne i obligatoryjne co na ludzki język przekładając oznacza, że jeżeli IPL lub ISPL jest też zarejestrowana w ewidencji działalności gospodarczej, to należy dołączyć zaświadczenie (zaktualizowane).
Na szczęscie dokumenty formalne można uzupełniać o ile PT Komisja sobie tego zażyczy :)
odkąd pamiętam to Komisje nie wymagały w przypadku IPL i ISPL wpisów do ewidencji gospodarczej...

#22 RoboWłodek_Marzyciel

Praktykant

• Świadczeniodawcy poza DOW
  • 2283 Postów:
  • Imię: Włodzimierz
  • Nazwisko: Jurkiewicz
  • Miejscowość:Wałbrzych

Napisano 11 październik 2010 - 21:48

Wyświetl postUżytkownik Mirek54 dnia 11 październik 2010 - 21:14 napisał

odkąd pamiętam to Komisje nie wymagały w przypadku IPL i ISPL wpisów do ewidencji gospodarczej...
Zawsze dołączałem i zawsze zaktualizowane :) A co do pamięci... no cóż jest zawodna - a ja rozmawiałem z Panią z komisji...

#23 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:
  • Imię: Jolanta
  • Nazwisko: Skrzypek
  • Miejscowość:Dzierżoniów

Napisano 11 październik 2010 - 22:17

Wyświetl postUżytkownik RoboWlodek dnia 11 październik 2010 - 21:48 napisał

Zawsze dołączałem i zawsze zaktualizowane :P A co do pamięci... no cóż jest zawodna - a ja rozmawiałem z Panią z komisji...
4) w przypadku oferentów prowadzących działalność gospodarczą:
a) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub
:) aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego z części dotyczącej rejestru przedsiębiorców
- wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert;
Wg mnie chodzi tu o podmioty inne niż zozy i indywidualne praktyki lekarskie.
Np. ZAOPATRZENIE W PRZEDMIOTY ORTOPEDYCZNE
ZAOPATRZENIE W ŚRODKI POMOCNICZE
ZAOPATRZENIE W ZAKRESIE PROTETYKI SŁUCHU
ZAOPATRZENIE W ŚRODKI OPTYCZNE

Nigdy nie dołączałam wpisu do działalności gospodarczej,ponieważ kserokopię takiego wpisu składasz przy rejestracji IPL w DIL.

#24 Mirek54

Dyrektor

• 1322 Postów:

Napisano 11 październik 2010 - 22:27

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 11 październik 2010 - 22:17 napisał

Nigdy nie dołączałam wpisu do działalności gospodarczej,ponieważ kserokopię takiego wpisu składasz przy rejestracji IPL w DIL.
ja też do oferty konkursowej nigdy nie dołączałem kserokopii wpisu do ewidencji gospodarczej...

#25 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:

Napisano 11 październik 2010 - 22:37

Wyświetl postUżytkownik Mirek54 dnia 11 październik 2010 - 22:27 napisał

ja też do oferty konkursowej nigdy nie dołączałem kserokopii wpisu do ewidencji gospodarczej...
Moja pamięć w tej kwestii mnie nie zawodzi.Mam duże doświadczenie...i nie napiszę,że miłe;)

#26 Piotr_Jakson

Spamer

• 3610 Postów:
  • GG: 5404906
  • Imię: Piotr
  • Nazwisko: Jaksoń
  • Miejscowość:Kamienna Góra

Napisano 11 październik 2010 - 23:27

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 11 październik 2010 - 22:17 napisał

4) w przypadku oferentów prowadzących działalność gospodarczą:
a) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub
:) aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego z części dotyczącej rejestru przedsiębiorców
- wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert;
Wg mnie chodzi tu o podmioty inne niż zozy i indywidualne praktyki lekarskie.
Np. ZAOPATRZENIE W PRZEDMIOTY ORTOPEDYCZNE
ZAOPATRZENIE W ŚRODKI POMOCNICZE
ZAOPATRZENIE W ZAKRESIE PROTETYKI SŁUCHU
ZAOPATRZENIE W ŚRODKI OPTYCZNE

Olka a ty prowadzisz działalność gospodarczą? Chyba tak. Odprowadzasz ZUS, podatki, masz NIP, Regon... a Rejestr Sądowy jest dla spółek kapitałowych np z o.o.
NZOZ i ZOZ, SP ZOZ to tylko jednostak organizacyjna, podmiotem tworzącym będzie np, spółka

#27 RoboWłodek_Marzyciel

Praktykant

• 2283 Postów:

Napisano 12 październik 2010 - 08:51

Wyświetl postUżytkownik Piotr_Jakson dnia 11 październik 2010 - 23:27 napisał

Olka a ty prowadzisz działalność gospodarczą? Chyba tak. Odprowadzasz ZUS, podatki, masz NIP, Regon... a Rejestr Sądowy jest dla spółek kapitałowych np z o.o.
NZOZ i ZOZ, SP ZOZ to tylko jednostak organizacyjna, podmiotem tworzącym będzie np, spółka

I to było Pierwsze pytanie, które Pani z NFZ mi zadała - oczywiście, odparłem. Przecież muszę się jakoś rozliczać z fiskusem, no i nie mam umowy o pracę z NFZ-tem tylko składam ofertę jako podmiot gospodarczy. Dlatego też pomimo, iż Izby Lekarskie nie zarejestruja praktyki lekarskiej bez Zaświadczenia z UM, nie kwestionuję pomysłów NFZ (wszystkich pomysłów, niektóre tak - no dobra niektórych nie kwestionuję :P ). :)

#28 Komarek

Dyrektor

• 838 Postów:
  • Imię: Marek
  • Nazwisko: Komarek
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 12 październik 2010 - 09:04

Wyświetl postUżytkownik RoboWlodek dnia 12 październik 2010 - 08:51 napisał

...składam ofertę jako podmiot gospodarczy...
Z tego wniosek, że bystra prawniczka ma rację :blink:

#29 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:

Napisano 12 październik 2010 - 12:31

Wyświetl postUżytkownik Komarek dnia 12 październik 2010 - 09:04 napisał

Z tego wniosek, że bystra prawniczka ma rację :blink:

Ja upieram się przy swoim:)
Nie ma zapisu ,że IPL mają składać wpis do rejestru DIL oraz wpis do działalności gospodarczej.Czemuś służy to wyliczanie w Zarządzeniu.Takiego jest moje zdanie.NIP i REGON mają wszyscy.

Użytkownik Olka65 edytował ten post 12 październik 2010 - 12:37

#30 Komarek

Dyrektor

• 838 Postów:

Napisano 12 październik 2010 - 12:50

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 12 październik 2010 - 12:31 napisał

Nie ma zapisu ,że IPL mają składać wpis do rejestru DIL oraz wpis do działalności gospodarczej...
Lekko mnie zaskoczyłaś :)
Paragraf 13, punkt 1, podpunkt 3 i 4 Zarządzenia Nr 49/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 31 sierpnia 2010 r.

Cytat

Ja upieram się przy swoim:)
Na tym właśnie polega demokracja :blink:

#31 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:

Napisano 12 październik 2010 - 12:57

Wyświetl postUżytkownik Komarek dnia 12 październik 2010 - 12:50 napisał

Lekko mnie zaskoczyłaś :blink:
Paragraf 13, punkt 1, podpunkt 3 i 4 Zarządzenia Nr 49/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 31 sierpnia 2010 r.

Nie jest to ujęte w jednym punkcie(chodzi mi o zapis dotyczący IPL).Źle mnie zrozumiałeś.

Użytkownik Olka65 edytował ten post 12 październik 2010 - 12:57

#32 RoboWłodek_Marzyciel

Praktykant

• 2283 Postów:

Napisano 12 październik 2010 - 13:36

No właśnie o tym Komarek pisał. Wg jego prawniczki właśnie to, że nie jest to ujęte w jednym pkcie powoduje, że

Cytat

podpunkty 3) i 4) wg niej są rozdzielne i obligatoryjne co na ludzki język przekładając oznacza, że jeżeli IPL lub ISPL jest też zarejestrowana w ewidencji działalności gospodarczej, to należy dołączyć zaświadczenie (zaktualizowane).
:blink:

#33 Mirek54

Dyrektor

• 1322 Postów:

Napisano 12 październik 2010 - 13:40

pożyjemy,zobaczymy...
czy komisje będą wzywać do uzupełnienia brakujących dukumentów tzn wpisu do ewidencji gospodarczej...

#34 Komarek

Dyrektor

• 838 Postów:

Napisano 12 październik 2010 - 13:41

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 12 październik 2010 - 12:57 napisał

Nie jest to ujęte w jednym punkcie...
No właśnie :blink:
Brakuje spójnika "lub" pomiędzy podpunktami 3 i 4. Wg naszej prawniczki, cytuję: jeżeli jesteś IPL (ISPL) to obowiązuje podpunkt 3 czyli wpis do rejestru DIL; jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą to podpunkt 4 czyli zaświadczenie o wpisie do ewidencji.
Traktując rozporządzenie sensu stricto: skoro IPL (ISPL) prowadzi działalność gospodarczą z wszystkimi konsekwencjami (tj. z wpisem do ewidencji!) to należy złożyć oba wymagane dokumenty, gdyż brakuje spójnika "lub" między podpunktami.

Uffff :)

EDIT: tak przy okazji, w trzech przypadkach na cztery (AOS) nie złożyliśmy wpisu do ewidencji.
Tak jakoś wyszło :blink:

Użytkownik Komarek edytował ten post 12 październik 2010 - 13:49

#35 Piotr_Jakson

Spamer

• 3610 Postów:
  • GG: 5404906
  • Imię: Piotr
  • Nazwisko: Jaksoń
  • Miejscowość:Kamienna Góra

Napisano 12 październik 2010 - 14:08

Wyświetl postUżytkownik Mirek54 dnia 12 październik 2010 - 13:40 napisał

pożyjemy,zobaczymy...
czy komisje będą wzywać do uzupełnienia brakujących dukumentów tzn wpisu do ewidencji gospodarczej...

ja tam wolę złożyć jeden papierek więcej niż jeździć później wkoło. Brak jednej karki gdzie koszt ksera to 10 gr, a sam przejazd przez Wrocław to 10 km i strata godziny.

#36 Monika0408

Dyrektor

• 677 Postów:
  • Imię: Monika
  • Nazwisko: Idzik-Słobodzian

Napisano 12 październik 2010 - 18:46

Wyświetl postUżytkownik Komarek dnia 12 październik 2010 - 13:41 napisał

No właśnie :blink:
Brakuje spójnika "lub" pomiędzy podpunktami 3 i 4. Wg naszej prawniczki, cytuję: jeżeli jesteś IPL (ISPL) to obowiązuje podpunkt 3 czyli wpis do rejestru DIL; jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą to podpunkt 4 czyli zaświadczenie o wpisie do ewidencji.
Traktując rozporządzenie sensu stricto: skoro IPL (ISPL) prowadzi działalność gospodarczą z wszystkimi konsekwencjami (tj. z wpisem do ewidencji!) to należy złożyć oba wymagane dokumenty, gdyż brakuje spójnika "lub" między podpunktami.

Uffff :)

EDIT: tak przy okazji, w trzech przypadkach na cztery (AOS) nie złożyliśmy wpisu do ewidencji.
Tak jakoś wyszło :blink:
no tak,ale lekarz prowadzący praktykę musi być wpisany do DIL,i potem do ewidencji,natomiast inni działają tylko na podstawie wpisu do działalności np optyk,sklep ortopedyczny.
w 200X było rozporządzenie, ze lekarzy wyrejestrowano z działalności a potem kolejny raz musieliśmy się rejestrować,bo znowu się zmieniły przepisy,a wpis do dilu jest cały czas aktualny.

Użytkownik Monika0408 edytował ten post 12 październik 2010 - 18:50

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych