Procedury Zabiegowe W Aos A Wymagi Wobec Poradni
Napisano 30 wrzesień 2010 - 07:24
w wymogach dla poradni gin-pol 1450 jest punkt mowiacy o dostepie do kolposkopu.
Zalozmy, ze spelniam ten warunek, szczesliwie mam urzadzenie i stosowne kursy do niego.
Wypelniam ankiete, ze spelniam wymogi. W ankiecie jest tez pytanie o dostep do kolposkopu z mozliwoscia pobrania wycinkow i poddania ich badaniu hist-pat-tez spelniam ten wymog, mam stosowna umowe podwykonawcza.
Zalozmy, ze zachodzi potrzeba wykonania takiej kolposkopii z hist-pat u pacjentki. Wykonuje.
I teraz moje pytanie:
Co z tego wszystkiego ma wynikac-skoro w katalogu procedur terapeutyczno-zabiegowych nie ma odpowiedniej procedury, za pomoca ktorej moglabym to swiadczenie rozliczyc?
Moze ktos mi podpowie, o co tutaj chodzi?
Napisano 30 wrzesień 2010 - 14:54
Użytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 07:24 napisał
w wymogach dla poradni gin-pol 1450 jest punkt mowiacy o dostepie do kolposkopu.
Zalozmy, ze spelniam ten warunek, szczesliwie mam urzadzenie i stosowne kursy do niego.
Wypelniam ankiete, ze spelniam wymogi. W ankiecie jest tez pytanie o dostep do kolposkopu z mozliwoscia pobrania wycinkow i poddania ich badaniu hist-pat-tez spelniam ten wymog, mam stosowna umowe podwykonawcza.
Zalozmy, ze zachodzi potrzeba wykonania takiej kolposkopii z hist-pat u pacjentki. Wykonuje.
I teraz moje pytanie:
Co z tego wszystkiego ma wynikac-skoro w katalogu procedur terapeutyczno-zabiegowych nie ma odpowiedniej procedury, za pomoca ktorej moglabym to swiadczenie rozliczyc?
Witam
Zobacz czy nie wchodzi ono np w sklad porady kompleksowej bo mozliwe ze wlasnie w niej mozna je wykonac a ona jest odpowiednio wiecej punktowana od specjalistycznej
pozdrawiam
Napisano 30 wrzesień 2010 - 15:04
Użytkownik PiotrSz dnia 30 wrzesień 2010 - 14:54 napisał
Zobacz czy nie wchodzi ono np w sklad porady kompleksowej bo mozliwe ze wlasnie w niej mozna je wykonac a ona jest odpowiednio wiecej punktowana od specjalistycznej
pozdrawiam
Na pewno mozna. Tyle, ze wycinki z badaniem histopatologicznym w przypadku np.konizacji sa "lepiej" punktowane. Histopatologia jest droga.
Wydaje mi sie, ze skoro sa wymogi posiadania kolopskopu z mozliwoscia wycinkow i hist-pat, to powinna byc do tego odpowiednia procedura diagnostyczno-zabiegowa. O dziwo, w katalogu jest histeroskopia z hist-pat, raczej ambulatoryjnie nie wykonywana, albo wykonywana tam, gdzie jest oddzial gin.
Napisano 30 wrzesień 2010 - 16:21
Użytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 15:04 napisał
Wydaje mi sie, ze skoro sa wymogi posiadania kolopskopu z mozliwoscia wycinkow i hist-pat, to powinna byc do tego odpowiednia procedura diagnostyczno-zabiegowa. O dziwo, w katalogu jest histeroskopia z hist-pat, raczej ambulatoryjnie nie wykonywana, albo wykonywana tam, gdzie jest oddzial gin.
ok nie wypowiadam sie wiecej bo o ginekologii nie mam zielonego pojecia ;-)
pozdrawiam
Napisano 30 wrzesień 2010 - 17:06
Napisano 30 wrzesień 2010 - 19:59
Użytkownik SNZOZ dnia 30 wrzesień 2010 - 17:06 napisał
Slowo kluczowe-WYCINKA, a przy kolposkopii pobiera sie ich 2-3. Poza tym sama kolposkopia jest jakas procedura diagnostyczna. Nie wiem czemu nie ujeta w katalogu.
Napisano 30 wrzesień 2010 - 21:27
Użytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 19:59 napisał
Jak kolposkopię kodujesz wg ICD-9?
67.19- Zabiegi diagnostyczne szyjki macicy - inne
nie obejmuje:
* Badanie mikroskopowe tkanki pobranej z szyjki macicy (91.41-91.49)
Użytkownik Olka65 edytował ten post 30 wrzesień 2010 - 21:39
Napisano 30 wrzesień 2010 - 21:54
Użytkownik Olka65 dnia 30 wrzesień 2010 - 21:27 napisał
nie obejmuje:
A 89.14 to nie jest przypadkiem EEG
Napisano 30 wrzesień 2010 - 22:03
Ale nie ma EEG w katalogu zabiegowo-diagnostycznym-załącznik nr5 w materiałach AOS.
Napisano 01 październik 2010 - 08:08
Użytkownik Olka65 dnia 30 wrzesień 2010 - 21:27 napisał
nie obejmuje:
Kolposkopie koduje 67.19. Bez wycinkow wchodzi ona w sklad porady specjalistycznej, bo najczesciej pacjentka jest po cytologii jednej czy 2, typowaniu wirusa, leczeniu itp itd.
Jakos nie widze mozliwosci, by pobrac wycinki w ramach porady za 4 punkty.
Napisano 01 październik 2010 - 10:28
Użytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 07:24 napisał
I teraz moje pytanie:
Napisano 04 październik 2010 - 14:14
Użytkownik paula dnia 01 październik 2010 - 10:28 napisał
Napisano 08 październik 2010 - 07:40
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych