Skocz do zawartości

Procedury Zabiegowe W Aos A Wymagi Wobec Poradni

• Nie możesz odpowiedzieć
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 elka

Dyrektor

• Świadczeniodawcy DOW NFZ
  • 970 Postów:
  • Miejscowość:Wiazow

Napisano 30 wrzesień 2010 - 07:24

Przeczytalam( wydaje mi sie, ze dokladnie) wszystkie materialy konkursowe, wstepnie wypelnilam juz ofertowanie i nasunela mi sie watpliwosc:
w wymogach dla poradni gin-pol 1450 jest punkt mowiacy o dostepie do kolposkopu.
Zalozmy, ze spelniam ten warunek, szczesliwie mam urzadzenie i stosowne kursy do niego.
Wypelniam ankiete, ze spelniam wymogi. W ankiecie jest tez pytanie o dostep do kolposkopu z mozliwoscia pobrania wycinkow i poddania ich badaniu hist-pat-tez spelniam ten wymog, mam stosowna umowe podwykonawcza.
Zalozmy, ze zachodzi potrzeba wykonania takiej kolposkopii z hist-pat u pacjentki. Wykonuje.
I teraz moje pytanie:
Co z tego wszystkiego ma wynikac-skoro w katalogu procedur terapeutyczno-zabiegowych nie ma odpowiedniej procedury, za pomoca ktorej moglabym to swiadczenie rozliczyc?

Moze ktos mi podpowie, o co tutaj chodzi?

#2 PiotrSz

Dyrektor

• Świadczeniodawcy poza DOW
  • 558 Postów:
  • GG: 119994
  • Imię: Piotr
  • Nazwisko: Szlachcic
  • Miejscowość:Oświęcim

Napisano 30 wrzesień 2010 - 14:54

Wyświetl postUżytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 07:24 napisał

Przeczytalam( wydaje mi sie, ze dokladnie) wszystkie materialy konkursowe, wstepnie wypelnilam juz ofertowanie i nasunela mi sie watpliwosc:
w wymogach dla poradni gin-pol 1450 jest punkt mowiacy o dostepie do kolposkopu.
Zalozmy, ze spelniam ten warunek, szczesliwie mam urzadzenie i stosowne kursy do niego.
Wypelniam ankiete, ze spelniam wymogi. W ankiecie jest tez pytanie o dostep do kolposkopu z mozliwoscia pobrania wycinkow i poddania ich badaniu hist-pat-tez spelniam ten wymog, mam stosowna umowe podwykonawcza.
Zalozmy, ze zachodzi potrzeba wykonania takiej kolposkopii z hist-pat u pacjentki. Wykonuje.
I teraz moje pytanie:
Co z tego wszystkiego ma wynikac-skoro w katalogu procedur terapeutyczno-zabiegowych nie ma odpowiedniej procedury, za pomoca ktorej moglabym to swiadczenie rozliczyc?

Witam

Zobacz czy nie wchodzi ono np w sklad porady kompleksowej bo mozliwe ze wlasnie w niej mozna je wykonac a ona jest odpowiednio wiecej punktowana od specjalistycznej

pozdrawiam

#3 elka

Dyrektor

• 970 Postów:

Napisano 30 wrzesień 2010 - 15:04

Wyświetl postUżytkownik PiotrSz dnia 30 wrzesień 2010 - 14:54 napisał

Witam

Zobacz czy nie wchodzi ono np w sklad porady kompleksowej bo mozliwe ze wlasnie w niej mozna je wykonac a ona jest odpowiednio wiecej punktowana od specjalistycznej

pozdrawiam

Na pewno mozna. Tyle, ze wycinki z badaniem histopatologicznym w przypadku np.konizacji sa "lepiej" punktowane. Histopatologia jest droga.
Wydaje mi sie, ze skoro sa wymogi posiadania kolopskopu z mozliwoscia wycinkow i hist-pat, to powinna byc do tego odpowiednia procedura diagnostyczno-zabiegowa. O dziwo, w katalogu jest histeroskopia z hist-pat, raczej ambulatoryjnie nie wykonywana, albo wykonywana tam, gdzie jest oddzial gin.

#4 PiotrSz

Dyrektor

• 558 Postów:
  • GG: 119994
  • Imię: Piotr
  • Nazwisko: Szlachcic
  • Miejscowość:Oświęcim

Napisano 30 wrzesień 2010 - 16:21

Wyświetl postUżytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 15:04 napisał

Na pewno mozna. Tyle, ze wycinki z badaniem histopatologicznym w przypadku np.konizacji sa "lepiej" punktowane. Histopatologia jest droga.
Wydaje mi sie, ze skoro sa wymogi posiadania kolopskopu z mozliwoscia wycinkow i hist-pat, to powinna byc do tego odpowiednia procedura diagnostyczno-zabiegowa. O dziwo, w katalogu jest histeroskopia z hist-pat, raczej ambulatoryjnie nie wykonywana, albo wykonywana tam, gdzie jest oddzial gin.

ok nie wypowiadam sie wiecej bo o ginekologii nie mam zielonego pojecia ;-)

pozdrawiam

#5 SNZOZ

Rezydent

• 152 Postów:
  • Imię: Janusz
  • Nazwisko: Rydel
  • Miejscowość:Bystrzyca Kł.

Napisano 30 wrzesień 2010 - 17:06

w katalogu zabiegowym w tym i porzednim roku istnieje procedura -pobranie wycinka ze skóry lub blony śluzowej plus badanie hist-pat=13p-czyli działanie w tym temacie pozdr

#6 elka

Dyrektor

• 970 Postów:

Napisano 30 wrzesień 2010 - 19:59

Wyświetl postUżytkownik SNZOZ dnia 30 wrzesień 2010 - 17:06 napisał

w katalogu zabiegowym w tym i porzednim roku istnieje procedura -pobranie wycinka ze skóry lub blony śluzowej plus badanie hist-pat=13p-czyli działanie w tym temacie pozdr

Slowo kluczowe-WYCINKA, a przy kolposkopii pobiera sie ich 2-3. Poza tym sama kolposkopia jest jakas procedura diagnostyczna. Nie wiem czemu nie ujeta w katalogu.

#7 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:
  • Imię: Jolanta
  • Nazwisko: Skrzypek
  • Miejscowość:Dzierżoniów

Napisano 30 wrzesień 2010 - 21:27

Wyświetl postUżytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 19:59 napisał

Slowo kluczowe-WYCINKA, a przy kolposkopii pobiera sie ich 2-3. Poza tym sama kolposkopia jest jakas procedura diagnostyczna. Nie wiem czemu nie ujeta w katalogu.
Nie wszystkie procedury diagnostyczne są w katalogu np. EEG tez nie ma.
Jak kolposkopię kodujesz wg ICD-9?
67.19- Zabiegi diagnostyczne szyjki macicy - inne
nie obejmuje:

* Badanie mikroskopowe tkanki pobranej z szyjki macicy (91.41-91.49)

Użytkownik Olka65 edytował ten post 30 wrzesień 2010 - 21:39

#8 RoboWłodek_Marzyciel

Praktykant

• 2283 Postów:
  • Imię: Włodzimierz
  • Nazwisko: Jurkiewicz
  • Miejscowość:Wałbrzych

Napisano 30 wrzesień 2010 - 21:54

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 30 wrzesień 2010 - 21:27 napisał

nie obejmuje:

A 89.14 to nie jest przypadkiem EEG :huh:

#9 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:
  • Imię: Jolanta
  • Nazwisko: Skrzypek
  • Miejscowość:Dzierżoniów

Napisano 30 wrzesień 2010 - 22:03

Jest:)

Ale nie ma EEG w katalogu zabiegowo-diagnostycznym-załącznik nr5 w materiałach AOS.

#10 RoboWłodek_Marzyciel

Praktykant

• 2283 Postów:
  • Imię: Włodzimierz
  • Nazwisko: Jurkiewicz
  • Miejscowość:Wałbrzych

Napisano 30 wrzesień 2010 - 22:06

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 30 wrzesień 2010 - 22:03 napisał

Jest:)

Ale nie ma EEG w katalogu zabiegowo-diagnostycznym-załącznik nr5 w materiałach AOS.

Nie widziałem, nie widziałem :huh:

#11 elka

Dyrektor

• 970 Postów:

Napisano 01 październik 2010 - 08:08

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 30 wrzesień 2010 - 21:27 napisał

nie obejmuje:

Kolposkopie koduje 67.19. Bez wycinkow wchodzi ona w sklad porady specjalistycznej, bo najczesciej pacjentka jest po cytologii jednej czy 2, typowaniu wirusa, leczeniu itp itd.
Jakos nie widze mozliwosci, by pobrac wycinki w ramach porady za 4 punkty.

#12 paula

Rezydent

• 103 Postów:
  • Imię: Dorota
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 01 październik 2010 - 10:28

Wyświetl postUżytkownik elka dnia 30 wrzesień 2010 - 07:24 napisał

I teraz moje pytanie:

Witam, a ja mam pytanie - czy wystarczy tylko jak w umowie podwykonawczej jest wykonywanie kolposkopii, bez dopisku o możliwości pobrania wycinków i poddania ich badaniu ? Czy też może być to problem?

#13 mik

Rezydent

• 193 Postów:

Napisano 04 październik 2010 - 14:14

Wyświetl postUżytkownik paula dnia 01 październik 2010 - 10:28 napisał

Witam, a ja mam pytanie - czy wystarczy tylko jak w umowie podwykonawczej jest wykonywanie kolposkopii, bez dopisku o możliwości pobrania wycinków i poddania ich badaniu ? Czy też może być to problem?
Może warto napisać aneks do umowy . Poszerzono wymagania w stosunku do tych z zarządzenia 80/2008/DSOZ.

#14 leeloo

Praktykant

• 3 Postów:

Napisano 08 październik 2010 - 07:40

Bardzo proszę o odp. bo nie mam pewności: czy mając w poradni kolposkop muszę również wykazać umowę podwykowawczą dot. badań histo - patologicznych? A jeśli tak to kto - oprócz AM - takie badania wykonuje?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych