Skocz do zawartości

Braki Wezwanie

• Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojacek

Rezydent

• Świadczeniodawcy DOW NFZ
  • 230 Postów:
  • Miejscowość:sdASdasd

Napisano 20 październik 2010 - 10:26

dostalem wezwanie do uzupelnienia brakow. w ofercie przedstawilem wykaz sprzetu, w ktorym potwierdzam, ze posiadam rtg, zalaczylem umowe na podwykonawstwo z protetykiem. nigdy nie bylo problemow, a w tym roku komisja sie dopatrzyla, ze brakuje oswiadczenia, ze bede wykonywal umowe samodzielnie. PRZECIEZ TO NIE BEDZIE PRAWDA. mam pytanie do szanownej komisji: czy zmienily sie jakies przepisy, nic mi niestety o tym nie wiadomo, w pkt 10 par. 13 Zarzadzenia NR 49 stoi: "10) w przypadku gdy oferent nie przedstawi dokumentów, o których mowa w pkt 9 – oświadczenie, że będzie wykonywał umowę samodzielnie bez zlecania podwykonawcom udzielania świadczeń będących przedmiotem umowy".
CZYTAM TO ZE ZROZUMIENIEM i nie sadze, ze ja tu jestem glupi ;)

#2 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:
  • Imię: Jolanta
  • Nazwisko: Skrzypek
  • Miejscowość:Dzierżoniów

Napisano 20 październik 2010 - 12:34

Wyświetl postUżytkownik wojacek dnia 20 październik 2010 - 10:26 napisał

dostalem wezwanie do uzupelnienia brakow. w ofercie przedstawilem wykaz sprzetu, w ktorym potwierdzam, ze posiadam rtg, zalaczylem umowe na podwykonawstwo z protetykiem. nigdy nie bylo problemow, a w tym roku komisja sie dopatrzyla, ze brakuje oswiadczenia, ze bede wykonywal umowe samodzielnie. PRZECIEZ TO NIE BEDZIE PRAWDA. mam pytanie do szanownej komisji: czy zmienily sie jakies przepisy, nic mi niestety o tym nie wiadomo, w pkt 10 par. 13 Zarzadzenia NR 49 stoi: "10) w przypadku gdy oferent nie przedstawi dokumentów, o których mowa w pkt 9 – oświadczenie, że będzie wykonywał umowę samodzielnie bez zlecania podwykonawcom udzielania świadczeń będących przedmiotem umowy".
CZYTAM TO ZE ZROZUMIENIEM i nie sadze, ze ja tu jestem glupi ;)

Jeśli aparat rtg jest Twoja własnością,to musisz złożyć takie oświadczenie,że rtg będziesz wykonywał samodzielnie.

#3 666

Zbanowana Prezeska

• Świadczeniodawcy poza DOW
  • 1819 Postów:
  • GG: 6506257
  • Imię: Agnieszka
  • Miejscowość:uckie

Napisano 20 październik 2010 - 12:43

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 20 październik 2010 - 12:34 napisał

Jeśli aparat rtg jest Twoja własnością,to musisz złożyć takie oświadczenie,że rtg będziesz wykonywał samodzielnie.

Ale na to dostali odpowiedź w ankiecie,bo jest pytanie o rtg a i w wykazie sprzętu też mają,więc to chyba nie toDołączona grafika

#4 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:

Napisano 20 październik 2010 - 12:53

Wyświetl postUżytkownik 666 dnia 20 październik 2010 - 12:43 napisał

Ale na to dostali odpowiedź w ankiecie,bo jest pytanie o rtg a i w wykazie sprzętu też mają,więc to chyba nie toDołączona grafika
Nie ma znaczenia.Oświadczenie ma być;)

#5 wojacek

Rezydent

• 230 Postów:
  • Miejscowość:sdASdasd

Napisano 20 październik 2010 - 15:25

Cytat

Oświadczenie ma być

wlasnie o to chodzi, ze ma byc, tylko pytam DLACZEGO, bo tak sobie interpretuje przepis komisja, albo ktos z komisji?

ale komisja tutaj chyba nie zerka, szkoda palcow

Użytkownik wojacek edytował ten post 20 październik 2010 - 15:26

#6 666

Zbanowana Prezeska

• 1819 Postów:
  • GG: 6506257
  • Imię: Agnieszka
  • Miejscowość:uckie

Napisano 20 październik 2010 - 15:29

Wyświetl postUżytkownik wojacek dnia 20 październik 2010 - 15:25 napisał

wlasnie o to chodzi, ze ma byc, tylko pytam DLACZEGO, bo tak sobie interpretuje przepis komisja, albo ktos z komisji?

Hmmm znaczy jak się nie ma rtg swojego ,to jest norma,a że ty masz ,to jesteś jakiś dziwny i musisz napisać oświadczenie(wyjaśnienie)Dołączona grafikaCzad jak dla mnieDołączona grafika

#7 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:

Napisano 20 październik 2010 - 15:41

Wyświetl postUżytkownik wojacek dnia 20 październik 2010 - 15:25 napisał

To wynika z Zarządzenie Nr 49/2010/DSOZ
Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia
z dnia 31 sierpnia 2010 r.
Komisja nie ma nic do tego.Wypełnia jedynie zalecenia Prezesa.
Przeczytaj uważnie Zarządzenie.
Dotyczy to sprzętu,który nie jest obowiązkowo wymagany w Gabinecie Stomatologicznym(tak się domyślam).
Tak samo jest np.w przypadku EEG i EMG,jeśli Poradnia Neurologiczna ma ten sprzęt własny.Też musi napisać takie oświadczenie.

#8 nitroglicerynka

Rezydent

• 84 Postów:
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 20 październik 2010 - 17:40

Wyświetl postUżytkownik Olka65 dnia 20 październik 2010 - 15:41 napisał

To wynika z Zarządzenie Nr 49/2010/DSOZ
Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia
z dnia 31 sierpnia 2010 r.
Komisja nie ma nic do tego.Wypełnia jedynie zalecenia Prezesa.
Przeczytaj uważnie Zarządzenie.
Dotyczy to sprzętu,który nie jest obowiązkowo wymagany w Gabinecie Stomatologicznym(tak się domyślam).
Tak samo jest np.w przypadku EEG i EMG,jeśli Poradnia Neurologiczna ma ten sprzęt własny.Też musi napisać takie oświadczenie.

Gdzie w tym zarządzeniu jest napisane , że skoro posiadasz sprzęt umożliwiający wykonywanie badań do których dostęp jest konieczny w danej poradni masz napisać oświadczenie że będziesz je sam wykonywał? Jak w chirurgii muszę mieć rtg, laboratorium, usg, mammografię a tylko na mammografię mam podwykonawcę to mam złożyć 3 oświadczenia że usg rtg i laboratorium będę wykonywać samodzielnie? To jakiś absurd, przecież komisja widzi udostępniony sprzęt. A w ginekologii 100 oświadczeń o ktg, udt, kolposkopie i zestawie do pobierania cytologii? Na wszelki wypadek oświadczenie że poradnia naprawdę istnieje...

Wyświetl postUżytkownik wojacek dnia 20 październik 2010 - 10:26 napisał

CZYTAM TO ZE ZROZUMIENIEM i nie sadze, ze ja tu jestem glupi :D

Mam ten sam problem przygotowałam taką treść oświadczenia: "OŚWIADCZENIE O SAMODZIELNYM WYKONYWANIU ZDJĘĆ RTG Niniejszym oświadczam, iż umowa w zakresie Leczenie Stomatologiczne – świadczenia ogólnostomatologiczne realizowana będzie samodzielnie – bez zlecania podwykonawcom udzielania świadczeń będących przedmiotem umowy, tj. zdjęcia RTG wykonywane będą samodzielnie."

Ale to nie jest do końca prawda bo na dołączonym wykazie podwykonawców coś jest - pracownia protetyczna.

#9 RoboWłodek_Marzyciel

Praktykant

• 2283 Postów:
  • Imię: Włodzimierz
  • Nazwisko: Jurkiewicz
  • Miejscowość:Wałbrzych

Napisano 20 październik 2010 - 19:16

Cytat

Zarządzenie Nr 49/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 31 sierpnia 2010 r.
§ 13.
9) w przypadku gdy w warunkach zawierania umów lub we wzorze umowy,
dopuszczone jest zlecanie podwykonawcom udzielania świadczeń opieki
zdrowotnej objętych umową - kopię zawartej umowy z podwykonawcą (bez
postanowień określających finansowanie) albo zobowiązanie podwykonawcy
do zawarcia umowy z oferentem, zawierające zastrzeżenie o prawie Funduszu
do przeprowadzenia kontroli na zasadach określonych w ustawie, w zakresie
wynikającym z umowy zawartej z oddziałem Funduszu;
10) w przypadku gdy oferent nie przedstawi dokumentów, o których mowa w pkt 9
– oświadczenie, że będzie wykonywał umowę samodzielnie bez zlecania
podwykonawcom udzielania świadczeń będących przedmiotem umowy
;

I skończcie już to przekomarzanie. Gdzie trza to trza, ale dyskutować o ewidentnych zapisach to strata czasu :D

#10 Olka65

Dyrektor

• 1256 Postów:

Napisano 20 październik 2010 - 21:18

Wyświetl postUżytkownik nitroglicerynka dnia 20 październik 2010 - 17:40 napisał

Gdzie w tym zarządzeniu jest napisane , że skoro posiadasz sprzęt umożliwiający wykonywanie badań do których dostęp jest konieczny w danej poradni masz napisać oświadczenie że będziesz je sam wykonywał? Jak w chirurgii muszę mieć rtg, laboratorium, usg, mammografię a tylko na mammografię mam podwykonawcę to mam złożyć 3 oświadczenia że usg rtg i laboratorium będę wykonywać samodzielnie? To jakiś absurd, przecież komisja widzi udostępniony sprzęt. A w ginekologii 100 oświadczeń o ktg, udt, kolposkopie i zestawie do pobierania cytologii? Na wszelki wypadek oświadczenie że poradnia naprawdę istnieje...
Z tymi pytaniami najlepiej zwrócić się do Prezesa NFZ.Mocno wierzę,że ma na to racjonalne wyjaśnienie.
PS.Dla mnie sens tego oświadczenia jest oczywisty.Kto myśli,niechaj myśli;)Dobrej nocy!

Użytkownik Olka65 edytował ten post 20 październik 2010 - 21:48

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych