Skocz do zawartości

Punkt Szczepień I Gabinet Zabiegowy

• Nie możesz odpowiedzieć
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 3202095

Dyrektor

• Świadczeniodawcy DOW NFZ
  • 710 Postów:
  • Miejscowość:Wałbrzych

Napisano 16 grudzień 2010 - 12:34

Wykazujemy w aplikacji gdzieś poza ankietą punkt szczepień i gabinet zabiegowy? W SOP'ie mam to oczywiście uzupełnione.

#2 Piotr_Jakson

Spamer

• 3610 Postów:
  • GG: 5404906
  • Imię: Piotr
  • Nazwisko: Jaksoń
  • Miejscowość:Kamienna Góra

Napisano 16 grudzień 2010 - 12:58

tak jak było na szkoleniach - nie każdy ma oddzielnie wpisany gabinet zabiegowy więc tylko w ankiecie dajemy że jest. Pamiętaj że jak dasz dwie komórki to powinieneś mieć odpowiednie więcej personelu dostępnego

#3 paula

Rezydent

• 103 Postów:
  • Imię: Dorota
  • Miejscowość:Wrocław

Napisano 16 grudzień 2010 - 14:07

Wyświetl postUżytkownik 3202095 dnia 16 grudzień 2010 - 12:34 napisał

Wykazujemy w aplikacji gdzieś poza ankietą punkt szczepień i gabinet zabiegowy? W SOP'ie mam to oczywiście uzupełnione.
No właśnie - wykazujemy? Jeśli tak to czy trzeba podawać szczegółowy harmonogram dla pielęgniarek, które obsługują gabinet zabiegowy? :blush:

#4 3202095

Dyrektor

• 710 Postów:

Napisano 16 grudzień 2010 - 15:32

Czyli w wydruku oferty nie pojawia się nigdzie mowa o punkcie szczepień i gabinecie zabiegowym poza ankietą?

#5 kemor

Rezydent

• Świadczeniodawcy poza DOW
  • 1117 Postów:
  • Miejscowość:Podkarpacie

Napisano 16 grudzień 2010 - 15:34

Wyświetl postUżytkownik 3202095 dnia 16 grudzień 2010 - 15:32 napisał

Czyli w wydruku oferty nie pojawia się nigdzie mowa o punkcie szczepień i gabinecie zabiegowym poza ankietą?

Nie, na te miejsca nie składasz oferty (nie są miejscami realizacji świadczeń).

#6 JarPul

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 16 grudzień 2010 - 19:28

Wyświetl postUżytkownik kemor dnia 16 grudzień 2010 - 15:34 napisał

Nie, na te miejsca nie składasz oferty (nie są miejscami realizacji świadczeń).
Właśnie byłem dziś w DO NFZ w tej sprawie. Niestety, pomimo wielkich chęci, nikt nie udzielił mi jednoznacznej odpowiedzi w tej kwestii (ani tak, ani nie). To prawda, ze gabinet zabiegowy i pukt szczepień nie są miejscami udzielania świadczeń, jednak są uwarunkowane występowaniem tak jak podwykonawcy czy sprzęt. Tak mówi zarządzenie Prezesa NFZ. Spróbujcie nie uwzględnić sprzętu lub podwykonawców. Do tego to ostatnie ogłoszenie o zbieraniu nowych deklaracji w przypadku złożenia niewłaściwego wniosku do poniedziałku, nic dobrego nie wróży!!

#7 paula

Rezydent

• 103 Postów:

Napisano 16 grudzień 2010 - 19:38

Wyświetl postUżytkownik JarPul dnia 16 grudzień 2010 - 19:28 napisał

Właśnie byłem dziś w DO NFZ w tej sprawie. Niestety, pomimo wielkich chęci, nikt nie udzielił mi jednoznacznej odpowiedzi w tej kwestii (ani tak, ani nie). To prawda, ze gabinet zabiegowy i pukt szczepień nie są miejscami udzielania świadczeń, jednak są uwarunkowane występowaniem tak jak podwykonawcy czy sprzęt. Tak mówi zarządzenie Prezesa NFZ. Spróbujcie nie uwzględnić sprzętu lub podwykonawców. Do tego to ostatnie ogłoszenie o zbieraniu nowych deklaracji w przypadku złożenia niewłaściwego wniosku do poniedziałku, nic dobrego nie wróży!!
To jest najgorsze, że nie ma jednoznacznych wytycznych, i musimy się miotać. Każdy mówi co innego.... i stres rośnie u osób, które robią wniosek.... :unsure:
Dzięki JarPul za info. próbowałam się dziś też w tej sprawie dodzwonić do NFZ do działu POZ, ale nie udało mi się.

Użytkownik paula edytował ten post 16 grudzień 2010 - 19:40

#8 3202095

Dyrektor

• 710 Postów:

Napisano 16 grudzień 2010 - 19:46

czyste kurest.o

wszystko kosztem świadczeniodawców i pacjentów http://www.nfz.gov.p...&artnr=4319&b=1

#9 JarPul

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 16 grudzień 2010 - 19:52

Dowiedziałem się też, że w aplikacji zaczytującej DOW NFZ istnieją takie pozycje jak "Gabinet lekarza POZ (gabinet zabiegowy)" oraz "Gabinet lekarza POZ (punkt szczepień)". Nie mam pojęcia jak je powiązać w aplikacji ofertowej. Wnioski POZ będą w tym roku bardzo dokładnie sprawdzanie pod względem poprawności i zgodności z zarządzeniem Prezesa NFZ. Nie będzie sielanki jak w latach poprzednich z aneksami.

#10 JarPul

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 16 grudzień 2010 - 19:56

Wyświetl postUżytkownik 3202095 dnia 16 grudzień 2010 - 19:46 napisał

czyste kurest.o

wszystko kosztem świadczeniodawców i pacjentów http://www.nfz.gov.p...&artnr=4319&b=1

"Wniosek ten musi być kompletny i zgodny z zarządzeniem nr 74/2010/DSOZ"
Złożenie niezgodnego wniosku, czyli takiego, który nie będzie pozytywnie rozpatrzony, skutkuje unieważnieniem wszystkich deklaracji zbieranych przez lata ciężkiej pracy. Gdzie my żyjemy?

#11 3202095

Dyrektor

• 710 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 07:50

Wyświetl postUżytkownik JarPul dnia 16 grudzień 2010 - 19:52 napisał

Dowiedziałem się też, że w aplikacji zaczytującej DOW NFZ istnieją takie pozycje jak "Gabinet lekarza POZ (gabinet zabiegowy)" oraz "Gabinet lekarza POZ (punkt szczepień)". Nie mam pojęcia jak je powiązać w aplikacji ofertowej. Wnioski POZ będą w tym roku bardzo dokładnie sprawdzanie pod względem poprawności i zgodności z zarządzeniem Prezesa NFZ. Nie będzie sielanki jak w latach poprzednich z aneksami.

Jeśli masz w SOP zabiegowy i punkt szczepień jako osobne komórki to łatwo to wykazać w aplikacji. Pamiętać trzeba aby przy generowaniu pliku w portalu też zaznaczyć te dwie komórki. W aplikacji ofertowej wchodzisz w pozycje ofertowe i klikasz nowy wybierasz kod "lekarz poz" i w miejsce/jednostka wybierasz punkt szczepień.

Wyświetl postUżytkownik JarPul dnia 16 grudzień 2010 - 19:56 napisał

"Wniosek ten musi być kompletny i zgodny z zarządzeniem nr 74/2010/DSOZ"
Złożenie niezgodnego wniosku, czyli takiego, który nie będzie pozytywnie rozpatrzony, skutkuje unieważnieniem wszystkich deklaracji zbieranych przez lata ciężkiej pracy. Gdzie my żyjemy?
Czy to rozgrywki prezesa z porozumieniem zielonogórskim?

Użytkownik 3202095 edytował ten post 17 grudzień 2010 - 07:54

#12 JarPul

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 08:59

Wyświetl postUżytkownik 3202095 dnia 17 grudzień 2010 - 07:50 napisał

Jeśli masz w SOP zabiegowy i punkt szczepień jako osobne komórki to łatwo to wykazać w aplikacji. Pamiętać trzeba aby przy generowaniu pliku w portalu też zaznaczyć te dwie komórki. W aplikacji ofertowej wchodzisz w pozycje ofertowe i klikasz nowy wybierasz kod "lekarz poz" i w miejsce/jednostka wybierasz punkt szczepień.
OK. Jest taka możliwość podpięcia dodatkowych komórek gabinetu zabiegowego i punktu szczepień. Trzeba utworzyć np. trzy pozycje wniosku (takie same) "Świadczenia lekarza POZ" i do każdej z nich podpiąć miejsce wykonywania - odpowiednio "Poradnia (gabinet) lekarza POZ", Gabinet zabiegowy" i "Punkt szczepień". Podczas sprawdzenia harmonogramu pracy w komórkach "Gabinet zabiegowy" i "Punkt szczepień" aplikacja odpowiada: "Dla danego zakresu świadczeń i grup zawodowych personelu realizującego świadczenia nie wypełnia się harmonogramu personelu". Czyli wiemy, że HARMONOGRAMÓW PRACY DLA PIELĘGNIAREK W GABINECIE ZABIEGOWYM I PUNKCIE SZCZEPIEŃ NIE WYPEŁNIA SIĘ.
Nie wiem tylko czy można wykazać trzy pozycje wniosku dot. lekarza POZ, poza tym ankieta w gabinecie zabiegowym i pkt szczepień wykazują zapytania o pracę lekarzy w komórce. To już chyba coś nie tak.

#13 3202095

Dyrektor

• 710 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 09:18

Wyświetl postUżytkownik JarPul dnia 17 grudzień 2010 - 08:59 napisał

OK. Jest taka możliwość podpięcia dodatkowych komórek gabinetu zabiegowego i punktu szczepień. Trzeba utworzyć np. trzy pozycje wniosku (takie same) "Świadczenia lekarza POZ" i do każdej z nich podpiąć miejsce wykonywania - odpowiednio "Poradnia (gabinet) lekarza POZ", Gabinet zabiegowy" i "Punkt szczepień". Podczas sprawdzenia harmonogramu pracy w komórkach "Gabinet zabiegowy" i "Punkt szczepień" aplikacja odpowiada: "Dla danego zakresu świadczeń i grup zawodowych personelu realizującego świadczenia nie wypełnia się harmonogramu personelu". Czyli wiemy, że HARMONOGRAMÓW PRACY DLA PIELĘGNIAREK W GABINECIE ZABIEGOWYM I PUNKCIE SZCZEPIEŃ NIE WYPEŁNIA SIĘ.
Nie wiem tylko czy można wykazać trzy pozycje wniosku dot. lekarza POZ, poza tym ankieta w gabinecie zabiegowym i pkt szczepień wykazują zapytania o pracę lekarzy w komórce. To już chyba coś nie tak.
W zeszłym roku robiliśmy tak jak pisałem wcześniej i było OK.

#14 JarPul

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 09:18

Wyświetl postUżytkownik JarPul dnia 17 grudzień 2010 - 08:59 napisał

WSZYSTKO JASNE - Pod gabinet lekarza POZ należy BEZWZGLĘDNIE podpiąć "GABINET ZABIEGOWY" i "PUNKT SZCEPIEŃ". Taka jest dzisiejsza odpowiedź komisji weryfikacyjnej POZ.

#15 JarPul

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 09:30

Wyświetl postUżytkownik 3202095 dnia 17 grudzień 2010 - 09:18 napisał

W zeszłym roku robiliśmy tak jak pisałem wcześniej i było OK.
A co z ankietą - dla gabinetu zabiegowego - "Czy personel lekarski spełnia wymogi....."?
Jeżeli TAK - to kłamiemy, że w gabinecie zab. pracują lekarze.
A może nie NIE - to pewnie nie spełniamy wymogów?

#16 3202095

Dyrektor

• 710 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 09:37

Wyświetl postUżytkownik JarPul dnia 17 grudzień 2010 - 09:30 napisał

A co z ankietą - dla gabinetu zabiegowego - "Czy personel lekarski spełnia wymogi....."?
Jeżeli TAK - to kłamiemy, że w gabinecie zab. pracują lekarze.
A może nie NIE - to pewnie nie spełniamy wymogów?
Daje TAK.

#17 paula

Rezydent

• 103 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 09:40

Wyświetl postUżytkownik 3202095 dnia 17 grudzień 2010 - 09:37 napisał

Daje TAK.
Chyba trzeba dać tak, bo podpinamy zabiegowy pod lekarza POZ i ankieta dotyczy lekarza POZ...

#18 JarPul

Stażysta

• 18 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 09:43

Wyświetl postUżytkownik paula dnia 17 grudzień 2010 - 09:40 napisał

Chyba trzeba dać tak, bo podpinamy zabiegowy pod lekarza POZ i ankieta dotyczy lekarza POZ...
W założeniu że ankiety dotyczą lekarza POZ jako jedn. nadrzędnej należy trzy ankiety wypełnić identycznie.
Ja już drukuję - ale mam mieszane uczucia. POZdrawiam wszystkich.
Oddam chyba w poniedziałek. Może jeszcze zmienią aplikację jak dla RTM dzisiaj.

#19 mirko

Rezydent

• 92 Postów:

Napisano 17 grudzień 2010 - 20:55

Tym ogłoszeniem o deklaracjach Pani Minister K.wyraźnie wypowiedziała wojnę PZ(zwłaszcza w kontekście odejścia Twardowskiego).Pocieszające jest to,że po złożeniu oferty w terminie teoretycznie deklaracje będą zaliczane-bez względu na wynik konkursu)-).

#20 Piotr_Jakson

Spamer

• 3610 Postów:
  • GG: 5404906
  • Imię: Piotr
  • Nazwisko: Jaksoń
  • Miejscowość:Kamienna Góra

Napisano 17 grudzień 2010 - 21:45

Wyświetl postUżytkownik mirko dnia 17 grudzień 2010 - 20:55 napisał

Tym ogłoszeniem o deklaracjach Pani Minister K.wyraźnie wypowiedziała wojnę PZ(zwłaszcza w kontekście odejścia Twardowskiego).Pocieszające jest to,że po złożeniu oferty w terminie teoretycznie deklaracje będą zaliczane-bez względu na wynik konkursu)-).

a na jakiej to podstawie? nie spełniasz warunków to nie dostaniesz umowy ergo nie zaliczą ci deklaracji

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych